Heb jij ook wel eens het gevoel dat de angst voor afwijzing je tegenhoudt? Dat je iets heel graag wil doen maar dat je je tegen laat houden door allerlei doem gedachten, horror scenario’s bedenkt van dingen die zouden kunnen gebeuren of dat je ergens al mee stopt als je één keer weerstand ervaart? Dan is dit echt iets voor jou!
Ik ken het gevoel namelijk zelf ook. Wat zeg ik, ik liet me zelfs te vaak leiden door deze stomme angst. Als ik eraan denk krijg ik er weer buikpijn van. Soms met kleine dingen zoals het feit dat ik stopte met zingen onder de douche wanneer ik dacht dat iemand me kon horen en soms met grotere dingen, bijvoorbeeld als ik weer een nieuw gaaf project wilde opzetten maar nooit door durfde te zetten uit angst dat het toch nooit wat zou worden. Herken je jezelf hierin, wat is het bij jou?
ZELFBESCHERMING
Ik denk dat ik mezelf tegen de pijn van de afwijzing in bescherming probeerde te nemen. De angst voor afwijzing, is volgens mij, een soort verdedigingsmechanisme van ons lichaam. Dit mechanisme wil ons beschermen tegen pijn en verdriet. We willen namelijk helemaal geen pijn ervaren. Er is alleen één probleem, het toegeven aan deze angst voor afwijzing voelt goed, tot het moment dat je besluit iets niet te doen. Dan baal je van jezelf dat je iets (weer) niet hebt gedaan. En ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij duurde die baal periode en dat vervelende gevoel vaak nog langer. O wat ben ik vaak boos op mezelf geweest en teleurgesteld omdat ik iets niet durfde te doen.
Maar er is hoop! Het is namelijk mogelijk om deze angst voor afwijzing kwijt te raken. Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden is: probeer jezelf niet identificeren met de afwijzing. Je bent namelijk meer dan één afwijzing en soms valt niet alles op zijn plek. Daar kun je dan weer van leren! Afwijzingen zijn namelijk (helaas) onvermijdelijk, de beste verkoper kan niet elke klant binnen halen en de beste voetballer schiet wel eens mis.
DE WET VAN HET GEMIDDELDE
Daarnaast geeft “de wet van het gemiddelde” mij tegenwoordig altijd houvast. Het werkt als volgt: Uit alles wat we doen kunnen we namelijk een bepaalde ratio ontdekken. Dit betekent dat ik enigszins kan bedenken hoe vaak ik gemiddeld iets moet doen voordat ik succes kan beleven. Met andere woorden ik kan ontdekken hoe vaak ik op me bek moet gaan voordat ik succes ga hebben.
Ik zal je een voorbeeld geven. De afgelopen tijd ga ik vaker de straat op om mensen te interviewen om meer te leren over geluk. De eerste keer dat ik dit deed liepen de eerste 9 mensen mij straal voorbij, maar bij de 10de was het raak en heb ik een super leuk gesprek gevoerd. Als ik mezelf bij de eerste 9 uit het veld had laten slaan had ik nooit een video kunnen maken en was ik waarschijnlijk alweer gestopt met mijn droom.
AFWIJZING = SUCCES
We weten dus dat tegenover een x aantal afwijzingen een x aantal succes staat. Maar wist je dat je de ratio ook nog kunt verbeteren. Mijn gemiddelde was de eerste keer 1 op 10. Maar ligt tegenwoordig op 1 op 4. Elke afwijzing is er namelijk een om van te leren. Zo heb ik zelf geleerd dat ik energiek en spontaan op mensen af moet stappen om gemakkelijker een gesprek aan te knopen. En zo kom jij er vanzelf achter wat jou ratio is, en wat je verbeter punten zijn. Het belangrijkste is dat je jouw angst los laat, op je bek durft te gaan, gaat uithuilen en dan leert van de afwijzing.
Dus de volgende keer dat je weer voor de keuze staat, ga er dan voor! En als je wordt afgewezen, huil je uit, werk je aan je vaardigheden en probeer je het opnieuw. Soms komt succes snel en soms heb je een lange adem nodig, maar ook jij komt er wel! Laat je niet uit het veld slaan en ga aan de slag, succes.
Meer leren over je eigen geluk? Kijk dan verder in onze blog.
Trackback van jouw site.