KIES VOOR JE EIGEN GELUK

Eenzaamheid slecht voor ons geluk

Eenzaamheid

Gebrek aan verbinding slecht voor ons eigen geluk!

Wij mensen zijn sociale wezens, daarom zoeken we ook vaak andere mensen op. Ik ook! Zo kan ik ontzettend genieten van een gezellige avond met vrienden. Van de samenwerking met collega’s of de kus die ik krijg van mijn vriendin vlak voor ze naar werk gaat. Ik geniet tegenwoordig zelfs van een bezoekje aan mijn schoonmoeder! Eigenlijk helemaal niet zo raar wanneer je je bedenkt dat een heleboel dingen niet zo leuk zijn in je eentje. Zo duurt een dag alleen op kantoor vaak een stuk langer, is voetballen zonder teamgenoten erg lastig en ook een avondje stappen zonder vriendinnen is lang niet zo gezellig.

Verbinding is belangrijk, net zoals eten of drinken!

Net zoals het feit dat bepaalde dingen lang niet zo leuk zijn in ons eentje, heeft elk mens ook behoefte aan een stuk verbondenheid met anderen. Het is zelfs één van onze menselijke basisbehoeften, net zoals eten en drinken of een dak boven je hoofd. Alleen krijg je bij een gebrek aan verbondenheid geen dorst, maar voel je je eenzaam! Ik weet niet of jij je wel eens eenzaam voelt, maar het is een gevoel van leegte, onbegrip en afwijzing waar (volgens mij) helaas nog veel te veel mensen mee worden geconfronteerd.

Alleen maar niet eenzaam

Natuurlijk is niet iedereen die alleen is per definitie eenzaam. Ik ken genoeg mensen die af en toe best alleen kunnen zijn. Zo kun je alleen gaan wandelen of in je eentje op vakantie gaan, zonder dat je je ook maar één moment eenzaam hoeft te voelen. Eenzaamheid is namelijk niet meer dan het ervaren gebrek aan verbinding met anderen. Wanneer we dus even geen behoefte hebben aan anderen en alleen op pad zijn, zijn we dus niet direct eenzaam. Eenzaamheid ontstaat pas wanneer we een gebrek aan verbinding met anderen ervaren, vaak in combinatie met het gevoel dat we niets aan deze situatie kunnen veranderen.

De cijfers liegen niet

Eenzaamheid komt overal voor. Ik ziet het in mijn eigen omgeving, maar ook ca. 30% van de Nederlandse bevolking voelt zich (in meer of mindere mate) eenzaam. Zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn 3,5 miljoen mensen in Nederland!! Ik wil niet beweren dat al deze mensen diep ongelukkig zijn, maar ik denk wel dat we als mens een stuk gelukkiger kunnen zijn wanneer we ons verbonden voelen met anderen.

Taboe

Er zijn zoveel mensen die zich wel eens eenzaam voelen maar toch lijkt het bijna taboe om over je eigen enzaamheid te praten. Tenminste om aan te geven dat je je eenzaam voelt of verbinding met anderen mist. Misschien komt dat doordat mensen zich schamen of gewoon omdat het raar aanvoelt om tegen een ander te zeggen dat je je eenzaam voelt. Hoe dan ook heeft het gebrek aan verbinding met anderen een negatief effect op ons eigen geluk en daarom wil ik graag helpen dit taboe te doorbreken. Ik zie namelijk teveel mensen in mijn eigen omgeving die zich wel eens eenzaam voelen en ben van mening dat we ons daarvoor niet hoeven te schamen.

Het woord is beladen

Eén van de manieren waarop we dit taboe volgens mij kunnen doorbreken, is wellicht onze betekenis van het woord eenzaamheid veranderen. Het woord is namelijk nogal beladen. Om te begrijpen waarom dit woord zo beladen is, helpt het als je weet dat wij mensen graag ergens bij willen horen. We hebben de verbinding met anderen nodig, om zelfvertrouwen, steun, liefde en geluksgevoelens te ervaren. Als we aangeven dat we eenzaam zijn, geven we eigenlijk aan dat we het gevoel hebben dat we nergens bij horen. Op het moment dat we nergens bij horen, vallen we buiten de boot ofwel zijn we niet normaal. Maar zijn we echt anders of abnormaal wanneer we even nergens bijhoren of ons eenzaam voelen?

Wat denk jij?

Stel je bent net verhuist naar een nieuwe grote stad of naar het buitenland en hebt nog geen sociaal netwerk opgebouwd en je voelt je daardoor eenzaam, is dat raar? Of je bent net gescheiden na een relatie van 10 jaar en je zit ineens alleen thuis zonder je maatje en je voelt je daardoor alleen en eenzaam is dat raar? Ik denk het niet!

Iedereen is wel eens eenzaam toch?

Ik heb me zelf in mijn leven ook al wel vaker eenzaam gevoeld. Bijvoorbeeld toen ik net naar Berlijn was verhuisd en zelfs de buren nog niet kende. Ik had nog helemaal niemand om mij heen, geen sportmaatjes, geen vrienden of collega’s van het werk. Ik had behoefte aan verbinding maar niemand om mij heen om de dingen mee te delen. Misschien heb je dat gevoel ook wel eens ervaren? Dat je je even helemaal alleen hebt gevoelt of totaal onbegrepen. Op die momenten wil je graag dat er iemand voor je is waar je dingen mee kunt delen, maar ontbreekt het aan verbinding met anderen.

Heel normaal

De mogelijkheid om je verbonden te kunnen voelen met anderen is naar mijn idee essentieel voor ons geluk. Daarom denk ik ook dat het heel normaal moet zijn om aan te geven dat je je soms eenzaam voelt. Dat je laat weten dat je behoefte hebt aan een arm om je heen, een vriend om mee te kletsen of anderen om leuke dingen mee te ondernemen. Als je dorst heb is het toch ook heel normaal om wat te drinken te vragen of het zelf te pakken.

Ga op zoek naar verbinding

Zo moet het ook zijn met eenzaamheid. Merk je dat je meer verbinding nodig hebt met anderen? Blijf dan niet wachten tot er spontaan iemand naar je toe komt. Ga zelf op zoek naar verbinding. Het is niet de bedoeling dat we de pijn van eenzaamheid proberen te verdoven door onszelf af te zonderen. Of dat we onszelf aan blijven passen om maar geaccepteerd te worden. Het gaat erom dat we naar onszelf luisteren. Dat we dicht bij onszelf blijven en de dingen doen waar wij gelukkig van worden. Dan pas zullen we oprechte verbinding met een ander kunnen ervaren.

Genoeg mogelijkheden

Het beste startpunt om mee te beginnen zijn de dingen waar jij gelukkig van wordt. Er zijn genoeg groepen waar jij je bij aan zou kunnen sluiten. “Op elk potje past een dekseltje” zeiden mijn ouders vroeger altijd. Denk maar eens aan een sportvereniging, een koor of een kookclubje. De mogelijkheden zijn eindeloos! Kun je niet vinden wat je zoekt? Neem dan zelf het heft in handen! Start je eigen boekenclub of organiseer een leuke avond voor mensen uit de buurt. Het enige dat jij hoeft te doen is onthouden dat het normaal is om je wel eens eenzaam te voelen en dat jezelf op zoek mag gaan naar verbinding met anderen. Er zijn nog veel meer mensen zoals jou.

Martien.

 

Trackback van jouw site.

https://visitmomence.com/

slot bet 100

https://eaglemoversthailand.com/

slot deposit 10 ribu

scatter hitam

https://idesignnailbar.com/

slot thailand

slot gacor

slot mahjong ways

slot depo 10k

joker123

joker123

slot qris 5000

depo 25 bonus 25

slot bet 100

gates of olympus

starlight princess

slot deposit qris

slot 777

pusatgame

sbobet88

roulette online uang asli

sicbo online uang asli

slot deposit 10 ribu

slot bet 100 perak

rujak bonanza

robopragma