KEUZESTRESS KWIJTRAKEN DOE JE ZO!
Vraag jij je ook continu af of je wel de juiste keuzes maakt? Ervaar je hierdoor keuzestress en zit dit je eigen geluk in de weg? Dan is dit wellicht iets voor jou!
De keuze is reuze
We leven in een tijd waarin we ontzettend veel keuzes mogen, kunnen en soms moeten maken. Daardoor kunnen we onze wereld voor een groot gedeelte zo inrichten als we dat graag willen. Ontzettend fijn, zou je in eerste instantie denken. Maar het maken van keuzes kan ook stress veroorzaken, vooral bij belangrijke beslissingen in ons leven. We zijn soms zo bang om de verkeerde keuzes te maken dat we stress ervaren of helemaal geen keuze maken. Hierdoor zijn we alleen maar bezig met onze beslissing, doen we vaak helemaal niets en laten we heel wat geluksmomenten aan ons voorbij gaan. Herkenbaar?
REDENEN VAN KEUZESTRESS
Er zijn verschillende redenen waarom we tegenwoordig veel stress kunnen ervaren bij het maken van beslissingen. Ik heb er een aantal hieronder voor je op een rijtje gezet.
1. Er is veel meer keus
De eerste reden is heel simpel, er valt tegenwoordig gewoon steeds meer te kiezen. Vroeger viel er niet zoveel te kiezen en wist je vaak vooraf al wat je later zou gaan worden. Tegenwoordig hebben we ontzettend veel keuze. Dit geeft een enorme vrijheid als je weet wat je wilt, maar kan ook voor enorme stress zorgen als je dat niet weet.
2. We overschatten het belang van onze keuze
Vaak overschatten we het belang van onze eigen keuzes. Wanneer we voor belangrijke beslissingen in ons leven staan, zoals het kopen van een huis, studiekeuze of een carrière switch hebben we vaak de neiging het belang van onze keuze te overdrijven. We krijgen dan het gevoel dat de keuze de rest van ons leven zal beïnvloeden en daar nooit meer vanaf kunnen wijken. Daardoor ervaren we vaak onnodig veel stress.
3. We kunnen niet in de toekomst kijken
Het vervelende van het maken van keuzes is dat we vaak niet in de toekomst kunnen kijken. Daardoor is het lastig om vooraf in te schatten of je de juiste keuze maakt. Ook dit is een bron van veel stress. Het liefste zouden we daarom stiekem al even in de toekomst willen gluren om op basis daarvan de juiste keuze te kunnen maken. Het leven zit helaas niet zo in elkaar, waardoor we stress ervaren of even helemaal geen keuze durven te maken.
4. FOMO
Een veel voorkomende stressfactor is het gevoel dat we tijd of geld tekort komen. Daardoor worden we soms gedwongen om keuzes te maken. Dat is in principe nog niet zo erg, maar wel als je je constant blijft afvragen of je keuze wel de juiste is geweest. Helaas kunnen we nog steeds niet in een glazen bol naar de toekomst kijken en daardoor zijn er nogal wat mensen die tegenwoordig last hebben van FOMO ofwel “Fear Of Missing Out“. FOMO zorgt vaak voor enorm veel stress omdat we bang zijn om iets te missen.
TIPS TEGEN KEUZESTRESS
Tip 1: Keuzes maken
De hele dag door staan we voor het maken van keuzes. Welke kleding trek ik aan, welke route rijdt ik naar werk en wat eet ik vanavond, zijn allemaal keuzes die we gedurende de dag maken. De belangrijkste tip om van je keuze stress af te komen is: Keuzes maken! Het klinkt wellicht te simpel, maar het maken van keuzes kan je een enorm goed gevoel geven. Ten eerste raak je de stress van het kiezen kwijt, daardoor heb je weer oog voor andere mooie dingen. Ten tweede helpen onze hersenen mee om ons, na het maken van een keuze, een goed gevoel te geven. Tijdens ons keuzeproces zijn we namelijk nog bezig met het afwegen van de voor en nadelen van onze keuze, maar wanneer we een beslissing hebben gemaakt negeert ons brein de negatieve aspecten van onze keuze. Je brein doet er na het maken van je keuze alles aan om jou een goed gevoel te geven ;-). Daarom zeg ik, dikke tip, maak je keuze!
Tip 2: Fouten maken mag
Zoals je eerder hebt kunnen lezen overschatten we vaak het belang van onze eigen keuzes. Het is daarom belangrijk om te relativeren en in te zien dat het maken van een verkeerde beslissing niet direct het einde van de wereld betekent. Natuurlijk hebben bepaalde beslissingen een groot effect op ons leven, maar er is altijd ruimte om weer nieuwe keuzes te maken. Dus bevalt je keuze niet helemaal of gaat het niet helemaal zoals je had gehoopt? Dan neem je de nieuwe ervaringen mee en maak je een nieuwe keuze. Wees niet te streng voor jezelf en sta jezelf toe om af en toe fouten te maken.
BONUS TIP: Gebruik je onderbewustzijn
Wist je dat je onderbewustzijn je prima kan helpen bij het maken van keuzes? We gebruiken ons onderbewustzijn namelijk al voor 90% van de tijd, ook bij het maken van keuzes, alleen staan we daar vaak niet bij stil. Maar hoe kan ons onderbewustzijn ons nu helpen bij het maken van een bewuste keuze, vraag jij je natuurlijk af. Heel simpel, door een muntje op te gooien. Kop voor de ene optie, munt voor de andere. Op het moment dat het muntje is gevallen, luister dan eens naar wat je voelt. Voel je je blij of opgelucht? Dan is het waarschijnlijk de juiste keuze. Voel je je teleurgesteld? Dan zegt je onderbewuste wellicht dat je de andere optie liever had gewild.
Zeg maar daaaaag tegen ongelukkig zijn en keuzestress en geniet van de ruimte voor geluk! Veel succes.
Meer leren over geluk of met je eigen geluk aan de slag?
Trackback van jouw site.