KIES VOOR JE EIGEN GELUK

MULTITASKEN WERKT NIET

STRESS VOORKOMEN? STOP MET MULTITASKEN

Net terug uit die belangrijke meeting loop je snel terug naar je bureau. Je hebt nog een flinke stapel werk liggen en je to-do lijst lijkt wel oneindig. Je  voelt de stress. Snel pak je de telefoon om die belangrijke klant nog even te bellen. Terwijl de telefoon overgaat kan je het niet laten om nog even snel je inbox te bekijken. 

Op hetzelfde moment krijg je ook nog een berichtje, uit de vriendengroep, binnen op je telefoon. Ja dat maakt wel nieuwsgierig, dus snel open je het berichtje. En juist op dat moment komt je collega ook nog met een vraag binnenlopen. En zo gaat de rest van de dag ook voorbij, je rent van hot naar her, en bent overal brandjes aan het blussen. Aan het einde van de dag kijk je naar je to-do lijst en je vraagt je af wat je vandaag nou eigenlijk hebt gedaan. Herkenbaar?

EEN ILLUSIE

Als bovenstaande verhaal voor jou herkenbaar is moet ik je helaas vertellen dat multitasken toch echt een illusie is, het levert niets op. We werken minder efficiënt en houden er de concentratieboog van een goudvis aan over. Vooral wanneer we meerdere moeilijke taken tegelijk proberen te doen worden we trager en starten we met het maken van fouten (Borst, 2012). Het multitasken zorgt daarnaast voor een hoop (vaak onnodige) stress. Door deze stress maakt je lichaam Cortisol aan, dit is een anti-stresshormoon waardoor wij beter met de stress om kunnen gaan. Wanneer je echter te lang met hoge concentraties Cortisol in je lichaam rondloopt zorgt dit voor allerlei negatieve gevolgen o.a. slaapproblemen, hoge bloeddruk en problemen met ons immuunsysteem (psychologytoday, 2015).

FOCUS

Het is dan ook veel beter om jezelf op één taak tegelijk te focussen zodat je deze kunt afronden. Wanneer jij een taak succesvol af kunt ronden maakt je lichaam juist weer de hormonen serotonine en dopamine aan. Deze gelukshormonen zorgen voor een geluksgevoel. En wanneer jij je taken goed uitvoert en daarvoor erkenning krijgt van je collega’s of je werkgever wordt het nog mooier. Je lichaam maakt dan namelijk nog meer serotonine aan doordat je trots kunt zijn op wat je die dag allemaal hebt gedaan Video, Simon Sinek, Why leaders eat last..

PROBEER HET EEN DAGJE UIT

Wellicht twijfel je toch nog. Dan kan het helpen om het eens uit te proberen. Neem jezelf dan eens voor om je één dag lang te focussen, in plaats van rond te rennen als een kip met-of zonder kop. Start met het afronden van je taken en concentreer je, laat je niet verleiden om nog even snel een mailtje te versturen terwijl je met een telefoongesprek bezig bent, maar focus. Doe alles vandaag eens helemaal anders, stap op tijd uit je bed en start rustig op. Geniet van de rust en je kopje koffie. En bedenk dan hoe jij je taken het beste kunt gaan aanpakken. Probeer alle taken met aandacht af te ronden en neem tijdens je pauze de tijd om even helemaal tot rust te komen. Hieronder een aantal tips voor je op een rij:

TIPS

  1. Sta 20 minuten eerder op en neem de tijd om rustig te genieten van je kopje koffie of je ontbijtje. Je kunt daar de hele dag profijt van hebben.
  2. Maak een plan! Zorg dat je voor ogen hebt welke taken je op welk moment van de dag het beste kunt afronden. Het kan helpen om je dag in blokken te verdelen. Zo kun je ervoor kiezen om alle e-mails of telefoontjes op vaste tijden te behandelen.
  3. Als je nou onverwacht wel wordt gestoord terwijl je bezig bent, durf dan nee te zeggen. En moet je echt even wat anders gaan doen, schrijf dan even op waar je mee bezig was.
  4. Zorg ervoor dat je je pauze gebruikt om even helemaal tot rust te komen. Wellicht kun je zelfs een korte meditatie uitvoeren. Mediteren helpt namelijk ook bij het ordenen van je gedachten en het kan de aanmaak van gelukshormonen positief beïnvloeden.

Ik ben heel benieuwd hoe het is gegaan, laat je het me even weten? Succes!

Trackback van jouw site.

Reacties (53)

Reacties zijn gesloten

https://visitmomence.com/

slot bet 100

https://eaglemoversthailand.com/

slot deposit 10 ribu

scatter hitam

https://idesignnailbar.com/

slot thailand

slot gacor

slot mahjong ways

slot depo 10k

joker123

joker123

slot qris 5000

depo 25 bonus 25

slot bet 100

gates of olympus

starlight princess

slot deposit qris

slot 777

pusatgame

sbobet88

roulette online uang asli

sicbo online uang asli

slot deposit 10 ribu

slot bet 100 perak

rujak bonanza

robopragma