HELP, IK BEN TE LUI! – 7 TIPS OM JEZELF GELUKKIG TE MAKEN
Noem het luiheid of uitstelgedrag, maar niets doen op het moment dat er echt iets moet gebeuren is niet handig! Ik heb het zelf ook. Soms steek ik mijn kop in het zand omdat ik dingen liever niet wil doen, zoals het voeren van een moeilijk gesprek. Of ben ik enorm lui ben omdat het me allemaal even teveel is geworden. Dan pak ik een deken, plof ik op de bank en maak ik me zo klein mogelijk. En tja.. wat doe je dan?
MET JEZELF AAN DE SLAG
De ene keer zorgt mijn luiheid ervoor dat ik mijn werk tot het laatste moment laat liggen. De andere keer vergeet ik hierdoor goed voor mezelf te zorgen of laat ik mogelijkheden liggen om aan mijn eigen dromen te werken. Vooral als ik iets (te) spannend vind, laat ik keer op keer kansen liggen om gelukkig(er) te worden. Grrrr, het maakt me soms zo boos en verdrietig. Ik vertel mezelf elke keer dat ik het morgen wel doe, maar daar kwam tot voorheen NOOIT wat van terecht. Ik werd helemaal GEK van mezelf, maar gelukkig heb ik er wat op gevonden! Hoe zit het bij jou? Ben jij vaak te lui of heb je je geluk al in je eigen handen genomen?
te lui om gelukkig te zijn
WE WILLEN VAN ALLES, MAAR DOEN NIKS
Ik heb al veel vragen gekregen van mensen die eindelijk ECHT iets willen veranderen. Er komt van alles voorbij, mensen die een nieuwe studie willen starten, gezonder willen worden, meer geld willen verdienen en mensen die met hun dromen aan de slag willen gaan. Helaas ontbreekt bij veel mensen de motivatie om echt te beginnen. Ze kunnen gewoon niet stoppen met lui zijn. Dat vind ik zo ontzettend JAMMER!!! Ik zou willen dat iedereen de moed, energie en doorzettingsvermogen had om zijn dromen waar te maken. Daarom heb ik zo meteen 7 tips voor je, waarvan ik weet dat ze werken.
Ik wil minder werken en meer genieten van het leven
Interessant genoeg houd eigenlijk niemand ervan om lui te zijn. Diep van binnen willen we echt wel iets veranderen. We proberen van alles, maar vaak zonder resultaat. De luiheid wint het vaak van onze motivatie om echt iets te veranderen. Denk maar eens aan de meest voorkomende dingen die wij allemaal graag zouden willen veranderen. Voor de meeste van ons zijn dit: carrière maken, meer geld verdienen, een leuke relatie, afvallen of fitter worden en goede gezondheid. Daarnaast heb je nog specifiekere doelen zoals: “Ik wil meer reizen” of “Ik wil minder werken”.
Het is allemaal mogelijk! Alleen zijn er maar weinig mensen die het ook echt doen. En als je nu nog aan het lezen bent wil je waarschijnlijk ook graag iets veranderen, toch? Wat is het bij jou? Hoe tof zou het zijn als je datgene zou kunnen doen waar je al jaren van droomt. Je dromen zijn dichterbij dan je denkt, als je je luiheid maar los kunt laten.
WANNEER KOM JIJ IN BEWEGING EN STOP JE MET LUI ZIJN?
Als je genoeg hebt van je eigen luiheid is dit het moment om in beweging te komen. Om je op weg te helpen vind je hieronder een aantal tips die ervoor gaan zorgen dat je eindelijk echt iets gaat doen. Eindelijk echt met je dromen en wensen aan de slag en op zoek naar meer geluk!
1. Ontdek het probleem
Ontdek het echte probleem. Elke keer dat je begint met niets doen en lui achterover gaat leunen, neem je even afstand en probeer je te achterhalen waarom dit gebeurt. Luiheid is namelijk vaak een symptoom in plaats van het probleem. Vraag jezelf af, ben je moe, overweldigd, bang, boos, verdrietig of gewoon inspiratieloos en vastgelopen? Hoogstwaarschijnlijk is het probleem kleiner dan je denkt, vooral als je vroeg genoeg ontdekt waar het misgaat.
2. Focus op het probleem
Leg de focus op jouw probleem. Het is niet de snelle oplossing waar je wellicht op had gehoopt, maar het is wel het beste antwoord op de lange termijn. Probeer het volgende:
- Ben je moe? Neem dan de tijd om even te relaxen. Iedereen heeft af en toe de tijd nodig om zijn hoofd leeg te maken. Soms moet je hierdoor keuzes maken en prioriteiten stellen, maar het is het zeker waard!
- Heb je teveel aan je hoofd? Doe even een stapje terug. Probeer je taak in kleinere stukjes op te delen en probeer een to do lijstje te maken voor alles dat je moet doen. Dit zorgt er vaak voor dat alles een stuk makkelijker wordt.
- Ergens bang voor? Probeer dan te achterhalen waarvoor. Vaak zijn de dingen waar we het meest bang voor zijn de dingen die we echt graag willen. Je nek uitsteken en doen waar je van droomt is soms best eng, maar het is de enige manier om daar te komen waar je uiteindelijk wilt staan! Probeer jezelf daarom duidelijk te maken dat je best bang mag zijn en praat erover met andere mensen. Het ergste dat er kan gebeuren is dat het niet allemaal zo gaat als je had gehoopt, maar daar kun je weer van leren.
- Voel je je gekwetst of boos? Probeer de dingen tijd te geven en je op de toekomst te richten. Wanneer we blijven hangen in boosheid en verdriet houden we onszelf tegen. Leer je boosheid loslaten en probeer minder druk op jezelf te leggen.
- Ongemotiveerd? Neem je dagelijkse routine dan eens onder de loep. Heb je een nieuwe omgeving nodig om nieuwe inspiratie op te doen? Of loop je elke dag tegen hetzelfde probleem aan en wordt je daarom apathisch? Doe er dan wat aan. Maak een keuze en kies voor je eigen geluk.
3. Vind je passie en stel doelen
Het ontdekken van je passie is belangrijk. Het zorgt namelijk net voor dat beetje extra energie om s’ochtends op te staan. Het eerste wat je dus wil achterhalen is waar je nu eigenlijk energie van krijgt.
Heb je daar wel eens echt over nagedacht? Waar word jij nu echt vrolijk van? Dit kun je doen door je talenten en de dingen die je leuk vind aan elkaar te koppelen. Maar ook door zoveel mogelijk verschillende dingen uit te proberen. Op deze manier weet je zeker dat je erachter komt wat je nu eigenlijk wilt in het leven.
Je Passie al gevonden?
Misschien heb jij je passie al wel gevonden, maar laat je je nog teveel tegenhouden door je luiheid of angst. Dan kun je jezelf motiveren met het stellen van inspirerende, doch haalbare doelen. Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken. Kies doelen uit die je inspireren om het beste uit jezelf en je talenten te halen. Maak een to-do lijst van grote en kleine dingen die je wil doen en ontdek hoe motiverend het is om met je eigen dromen aan de slag te gaan. Het kan helpen om:
- Je doelen te verdelen in kleine stapjes en deze in je agenda te zetten. Zorg ervoor dat het uitdagend is maar wel haalbaar. Je hebt er niets aan om alles in 1 dag te willen doen.
- Denk regelmatig terug aan de belangrijkheid van jouw dromen. Waarom wil jij zo graag een wereldreis maken en hoe belangrijk was dit ook alweer voor je? Als je hier antwoord op kan geven is het vaak makkelijker om weer door te gaan.
- Soms helpt het om een vision board te maken zodat het makkelijker is om je dromen en doelen voor ogen te houden. Juist op het moment dat de luiheid toeslaat.
- Zoveel mogelijk mensen te vertellen over je doelen. Vrijwel iedereen vind het leuk om andere mensen te helpen, jou dus ook. Soms kun je wel wat extra hulp gebruiken, of een stok achter de deur.
4. Start je eigen reis
Begin! Start je eigen reis, je moet ergens beginnen. De enige reis die het niet waard is, is de reis die je niet begint (beetje afgezaagd, i know, maar wel de waarheid). Overwin de schroom die de meeste mensen ervaren wanneer ze voor moeilijke situaties of taken worden gesteld. Met al onze dromen komen ook angsten naar voren die ons tegenhouden bij het verwezenlijken van onze dromen. We willen namelijk het liefst geen pijn ervaren en doen er alles aan om mogelijk pijnlijke momenten af te wenden. Heel logisch, maar als je niet begint, weet je ook nooit of iets een succes gaat worden.
Wat is er erger: Weten dat iets niet is gelukt, of jezelf continu moeten afvragen wat als? Het antwoord vind je hier: “Voorkom spijt en leef je leven zoals jij dat wil”
Iets om over na te denken:
Denken dat het leven altijd makkelijk is, is onrealistisch – Het leven is geregeld moeilijk, en soms zelfs heel moeilijk. Maar het leven is ook vaak prachtig, verassend, spannend en gevuld met hoop. Door altijd lui te zijn sluiten we onszelf af van alle mogelijkheden die het leven ons te bieden heeft, en dat is dom (ja, echt waar). Door je eigen houding ten opzichte van je dagelijkse problemen te veranderen en door constructief naar jezelf te kijken, kun je blijven groeien. Ook als je dromen nog zo ver weg lijken, begin gewoon! Verzin geen excuses, ga niet in discussie, maar begin, stapje voor stapje.
(Download hier jouw versie van het 6-weken geluksplan en start direct, helemaal gratis).
5. Geef jezelf de tijd
Neem de tijd en breek je doelen in kleine stapjes op. Hoe kleiner de stappen, hoe toegankelijker en haalbaarder je doelen lijken. Geef jezelf de tijd om je doelen op een relaxte manier na te streven, de kans is groot dat je daardoor meer zelfvertrouwen opdoet en kunt genieten van alles wat je aan het doen bent. Vaak komt luiheid doordat we overweldigd worden door alles wat we nog moeten doen, wat er allemaal mis zou kunnen gaan en willen we daardoor het liefst opgeven. De oplossing: Vertrouw op jezelf en de tijd, ook met kleine stapjes kom je uiteindelijk daar waar je wil zijn!
6. Vraag om hulp
Vraag om hulp als je het nodig hebt. Veel mensen lopen rond met het vreemde idee dat ze een ander niet om hulp mogen vragen. Of het nu komt door een eerdere vervelende ervaring, onze opvoeding of een competitieve werksfeer, het is een ongezonde kijk op het leven. We zijn namelijk sociale wezens en samenwerken, delen en elkaar om hulp vragen zijn volgens mij de basis voor ons bestaan. Bedenk maar eens hoe fijn je het vind als je iemand ergens mee kunt helpen.
Het kost soms een beetje moeite en lef om een ander om hulp te vragen, maar het is een belangrijke stap in ons leerproces. Maar hoe doe je dat eigenlijk, iemand om hulp vragen:
- Accepteren dat je hulp nodig hebt is de eerste stap. Dit is vaak de moeilijkste stap omdat we onze trots aan de kant moeten zetten en accepteren dat we het probleem niet alleen kunnen oplossen.
- Bedenk voor jezelf waar je hulp bij nodig hebt. Soms is dit heel erg simpel, maar ligt vaak een stuk gecompliceerder als je met je eigen gevoel worstelt. Als je met jezelf in de knoop zit kan het helpen om je gevoelens op te schrijven en erop te reflecteren. Hierdoor kun je zelf wellicht al vaststellen waar je problemen vandaan komen. Vaak helpt het ook al om met anderen over je eigen gevoel te praten. Als je weet wat je nodig hebt kun je door naar de volgende stap.
- Zoek iemand die jou kan helpen. Het is daarbij belangrijk om goed naar je eigen gevoel te luisteren en te ontdekken wie jij om hulp wil vragen. Bedenk eens met wie jij je gevoel durft te delen? Heb je iemand in gedachten. Mooi!
- Ervaar hoe graag mensen jou willen helpen. Dit is het moment! Het moment waarop de kans groot is dat je ervaart dat het helemaal niet zo eng is om mensen om hulp te vragen. Mensen vinden het juist vaak fijn om anderen te helpen. Daarnaast laat je zien dat je iemand vertrouwt en waardeert, je vraagt iemand tenslotte niet voor niets om hulp.
Inspirerende omgeving
Onze omgeving kan ons stimuleren, maar ook afremmen. Zo nemen we vaak gedrag van familie en vrienden over en passen we ons aan anderen aan. Daarom wil ik je nog een tip geven, waarmee jij je persoonlijke omgeving nog inspirerender kunt maken. Het gaat hierbij om de 33% regel. Deze regel heeft te maken met de verschillende soorten mensen die we nodig hebben in ons leven om verder te komen. We hebben namelijk drie groepen mensen nodig in ons leven:
- 33% mensen die wij wat kunnen leren. Mensen waarmee jij je eigen kennis kunt delen en die daarvoor open staan. Op deze manier help je die mensen verder en krijg je zelf erkenning en waardering voor wie je bent en wat je doet.
- 33% mensen met dezelfde normen en waarden en kennisniveau. Dit zijn vaak onze vrienden waarbij we ons op ons gemak kunnen voelen en waarmee we veel verbondenheid kunnen ervaren. Wij hebben de neiging om deze groep zo groot mogelijk te krijgen omdat we ons bij deze mensen vaak op ons gemak voelen. Het is echter ook belangrijk dat je mensen in je omgeving hebt die je prikkelen om “out of the box” te denken en je grenzen te verleggen. Daarvoor is de derde groep mensen.
- 33% mensen die ons kunnen helpen onze grenzen te verleggen. Dit zijn mensen die ons iets kunnen leren, ons uitdagen tot zelfreflectie en ons kunnen inspireren. Deze personen kunnen ons soms een onaangenaam gevoel geven, maar zorgen er vaak wel voor dat wij geprikkeld raken om onze grenzen op te zoeken. Daardoor krijgen we vaak meer vertrouwen in onze eigen vaardigheden en kunnen we onszelf verder ontwikkelen als mens.
7. Geef niet op en beloon jezelf!
Het mooie ons mensen, is dat wij heel hard aan de slag gaan als we ergens enthousiast over raken. Zo heb jij nu een doel voor ogen en ben je druk bezig deze doelen te verwezenlijken. Maar wat gebeurt er eigenlijk op het moment dat ons enthousiasme wegebt, als we met onvoorziene tegenslagen te maken krijgen of het even niet loopt zoals je wil? Ga je dan weer lui op de bank liggen? Of pak je dit stappenplan erbij, ontdek jij het probleem en pak je de draad weer op?
Mooi zo! Want het beste onderdeel moet nog komen, namelijk jezelf belonen en vieren dat je een doel hebt behaald. Door jezelf te belonen na elke stap krijg je automatisch de bevestiging dat je op de juiste weg bent. Hou de meeste beloningen simpel, zoals een langere pauze nemen of trakteer jezelf op een leuke film. De grote beloningen geef je jezelf op het moment dat je een grotere mijlpaal hebt bereikt. Op deze manier hou je jezelf gemotiveerd en met elke succesbeleving groeit jouw zelfvertrouwen in je eigen vaardigheden.
Nog een paar motivatietips
Volg je eigen dromen!
Iets doen omdat jij dat graag wilt is de beste motivatie. Dit komt doordat je het voor jezelf doet. Je bent van binnenuit gemotiveerd en doet er alles aan om je doel te behalen. Daarom is het van groot belang dat je voor jezelf kiest! Het is belangrijk dat je dingen doet die jij belangrijk vind en waar jij plezier aan beleeft. Dus volg je eigen dromen, en niet die van een ander.
Werk aan je eigen vaardigheden
Het beste uit jezelf proberen te halen is enorm belangrijk voor je eigen geluk, je motivatie en om de luiheid tegen te gaan. Daarom doen we er goed aan onze eigen vaardigheden te ontwikkelen en te gebruiken. Wanneer we aan de slag gaan met het verbeteren van onze eigen skills, ervaren we voldoening. We kunnen trots zijn op onszelf en vergroten daarmee onze gelukscirkel. Let wel even op dat jouw doelen niet direct te hoog gegrepen zijn. Als onze doelen namelijk niet bij onze vaardigheden aansluiten raken we sneller gedemotiveerd. Dit geldt voor te makkelijke taken, hier haal je geen voldoening uit. Maar ook voor taken die jouw pet op dat moment (nog) te boven gaan, dit werkt demotiverend omdat je continu tegen een muur op loopt.
Echter, wanneer je jouw doelen en vaardigheden goed op elkaar afstemt kun je zelfs in een “flow” terecht komen. Dr. Mihaly Csikszentmihalyi omschrijft flow als een mentale toestand waarin we totaal opgaan in onze bezigheden en daarbij kunnen we geluk, voldoening en ontspanning ervaren. Allerlei verschillende negatieve gedachten, zoals angst, zorgen of frustraties kunnen op dat moment even helemaal verdwijnen.
Volg je eigen pad
Een ieder van ons heeft een eigen missie in het leven en dat is maar goed ook! Toch zijn we vaak geneigd om onszelf tijdens onze eigen ontdekkingsreis te vergelijken met anderen. Zo kijken we vaak om ons heen en lijkt het gras aan de andere kant altijd groener. En ja, dan kun je het gevoel krijgen dat je nog niet ver genoeg bent, of achterloopt op de rest. Een hele normale gedachte, maar volstrekt onbelangrijk. Jezelf met iemand anders vergelijken, is hetzelfde als appels met peren vergelijken. De ander heeft namelijk zijn eigen pad, met zijn eigen leermomenten en zijn eigen vaardigheden. En jij ook. Belangrijk daarbij is dan ook dat je je eigen pad blijft volgen en doorgaat met het werken aan jouw eigen vaardigheden en doelen.
Trackback van jouw site.